Zoek

Popcorn

Deel artikel

Popcorn, maïs, film

Ten eerste: wat is popcorn? Popcorn is gepofte maïs. De maïs die gebruikt wordt voor het maken van popcorn is speciale maïs. De naam popcorn begrijp je misschien al wel. De naam komt uit het Amerikaans-Engels. Pop van to pop (ploffen) en corn van maïs.

Popcorn wordt vaak gegeten met gesmolten boter met suiker of zout. Er zijn verschillende soorten popcorn. Er is zoete popcorn en zoute popcorn, deze twee zijn het meest bekend. Maar ook populair is de popcorn met andere smaken, zoals aardbei, karamel of zelfs pindakaas. Al deze smaken kan je ook thuis uitproberen. Er staan allerlei leuke tips op het internet. De popcorn is ontdekt door Indianen, duizenden jaren geleden. In een grot in New Mexico zijn gepofte maïskorrels gevonden van 5000 jaar geleden. Ook in Peru zijn pofmaïsresten gevonden van wel 6700 jaar oud!

Hoe kan het dat popcorn ‘poft’?

Heb je hier ook wel eens over nagedacht? Dan heb ik hier het antwoord. Een maïskorrel bestaat uit een schil met daarin een kern van zetmeel. Ook zit er wat vocht in de korrel. Wanneer de korrel wordt verhit verdampt het aanwezige water tot stoom. De stoom kan niet ontsnappen. Daardoor loopt de druk in de korrel erg op. Het zetmeel wat in de korrel zit, wordt gegaard door de stoom. Na een tijdje wordt de druk zo hoog, dat de schil scheurt. De stoom die in het zetmeel aanwezig is kan nu uitzetten. Hierdoor krijgt het zetmeel een schuimachtige structuur. Dit was het proces van maïskorrel tot popcorn!

Een interessant weetje: als je in de supermarkt popcorn koopt, zitten er meer calorieën in de zoute popcorn dan in de zoete popcorn. Huh?

Popcorn wordt meestal gegeten in de bioscoop. Natuurlijk kan je het ook thuis eten en zelfs thuis maken! Bekijk dit filmpje over hoe je zelf popcorn maakt, dan kan je daarna snel zelf aan de slag!

Gerelateerd nieuws

Bioscoop

De vetste bioscopen ter wereld

Alles wordt steeds mooier, nieuwer en luxer. Ook de bioscopen gaan daarin mee. Als je graag eens wat anders dan een gewone bioscoop wil proberen,