Zoeken

Popcorn Time is een streamingsdienst om films en series te kunnen bekijken. Popcorn Time is bedoeld als gratis alternatief op andere streamingsdiensten zoals Netflix en Amazon Video. Het enige verschil is dat Popcorn Time geen auteursrechtenvergoeding afdraagt aan de makers van de films. Bij Popcorn Time kan men films en series gratis bekijken, terwijl je bij Netflix en Amazon Video een betaald abonnement moet hebben om films en serieus te kunnen bekijken. Toen de eerste versie van Popcorn Time online kwam, kreeg Popcorn Time veel positieve media-aandacht. Het programma werd op 14 maart 2014 gesloten, na druk uit de media-industrie. Dit komt omdat het een oneerlijke concurrentiestrijd was met Netflix en Amazon, want Popcorn Time was gratis voor gebruikers terwijl de gebruikers van Netflix en Amazson geld moesten betalen voor het abonnement. Verder betaalde Popcorn Time geen auteursrechtenvergoeding aan de makers van de films. Toch leefde het project van Popcorn Time door, omdat andere ontwikkelaars de code van het project hebben gebruikt om alternatieve streamingsdiensten te ontwikkelen. Op 23 oktober 2015 besloten de ontwikkelaars om definitief een punt te zetten achter het project en door te gaan onder de vlag van Project Butter.

Illegaal

Door de schending van auteursrechten was het gebruik van Popcorn Time illegaal. Dit is onder andere het geval in België en Duitsland. Als consumenten nu Popcorn Time gebruiken, riskeren ze een boete van €1.090. Deze boete is aan een 18-jarige gebruiker in Duitsland uitgedeeld.

Kunnen wij een boete krijgen?

Ondanks dat Popcorn Time in Nederland illegaal is, maken nog veel mensen gebruik van de diensten van Popcorn Time. Dit komt omdat Stichting Brein heeft aangegeven niet achter individuele gebruikers aan te gaan. Maar laatst was in het nieuws dat er toch boetes zijn uitgedeeld, is er veel onrust ontstaan onder de gebruikers van Popcorn Time. Want kun je als gebruiker van Popcorn Time een boete krijgen? Het antwoord is nee. Er worden namelijk geen boetes uitgedeeld door Stichting Brein, want zij hebben die bevoegdheid niet. Alleen de partij die schade heeft geleden, zoals een filmproducent), kan een schadevergoeding van een individuele gebruiker vorderen. Wil een filmproducent een individuele gebruiker van Popcorn Time aansprakelijk kunnen stellen, zullen ze eerst achter het IP-adres van de gebruiker moeten komen. Dit moet via de provider van de gebruiker, maar veel providers hebben aangegeven dat zij geen gegevens van hun klanten zullen verstrekken. Wil de filmproducent toch deze gegevens hebben, dan moeten ze de provider voor de rechter slepen. Op dit moment ben je als gebruiker nog beschermd tegen eventuele boetes voor het gebruik van Popcorn Time.