Search

Craft bier bestaat al honderden jaren

Deel artikel

Craft bier is al eeuwen oud. Sterker nog, het werd zelfs al gebrouwen ten tijde van de middeleeuwen. Wanneer we het hebben over craft beer, dan is dit in principe een allesomvattende naam voor bieren die op een ambachtelijke wijze worden gebrouwen. Hierbij kun je denken aan het special trappistenbier van Westvleteren. Dit wordt gebrouwen door de  monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Per persoon mag er niet meer dan één krat worden meegenomen, zodat het bier uniek blijft. Waar we uiteraard de verschillende grote biermerken kennen, onderscheid craft bier zich juist door de kleinschaligheid.

De oorsprong van bier

Bier is al sinds de oudheid een populaire drank. Het wordt gemaakt van granen, zoals gerst, tarwe of haver, te malen en te koken met water om suikers te extraheren. Tijdens het koken worden hop en andere kruiden of specerijen toegevoegd om de smaak te versterken. Gist wordt toegevoegd om het brouwproces te starten en alcohol te produceren. De oorsprong van bier gaat terug tot in de oudheid, en het wordt al duizenden jaren geproduceerd en gedronken in verschillende culturen over de hele wereld. In het oude Egypte werd bier gebrouwen door vrouwen en was het een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. In het oude Griekenland werd bier voornamelijk door mannen gedronken, en in de Romeinse tijd werd het gebrouwen van bier op grote schaal geproduceerd en verspreid.

De populariteit van craf bier

Voordat craft beer populair werd, werd het brouwen van bier gedomineerd door grootschalige brouwerijen die eigendom waren van bedrijven. Deze bieren werden gemaakt met goedkopere ingrediënten en werden vaak in massa geproduceerd om de winst te vergroten. Dit betekende dat de smaak van deze bieren vaak ontbrak, en ze misten de complexiteit waar ambachtelijke bieren bekend om staan. In de jaren tachtig begon ambachtelijk bier terrein te winnen toen steeds meer mensen op zoek gingen naar andere en unieke smaken. Dit leidde tot een explosie van ambachtelijke brouwerijen en een toenemende vraag naar ambachtelijk bier. Dit kwam met name doordat de kleinere brouwerijen zich verenigende en tegen de groten keerden. Dit zorgde voor een enorm draagvlak bij de bevolking, waardoor craft bier vandaag de dag nog altijd populair is.

Zelf je eigen bier brouwen

Hoe leuk is dat! Je eigen bier brouwen? Zelf bier brouwen is vandaag de dag eenvoudiger dan jaren geleden. Waar zelf bier brouwen tot voor kort alleen voor de grote brouwerijen was weggelegd, kun je met een bierbrouw pakket nu eenvoudig je eigen favoriete bier brouwen. Het enige wat je nodig hebt, is een starterspakket en een grote pan met een inhoud van minimaal 6 liter. Voor de rest is het een kwestie van het volgen van het recept en voor je het weet geniet je van je eigen IPA, Dubbel of Tripel. Dus wil jij je eigen bier brouwen, wacht dan niet en bestel vandaag nog jouw favoriete pakket!

Gerelateerd nieuws

Bioscoop

De vetste bioscopen ter wereld

Alles wordt steeds mooier, nieuwer en luxer. Ook de bioscopen gaan daarin mee. Als je graag eens wat anders dan een gewone bioscoop wil proberen,

Popcorn

Popcorn

Ten eerste: wat is popcorn? Popcorn is gepofte maïs. De maïs die gebruikt wordt voor het maken van popcorn is speciale maïs. De naam popcorn